Akıl mı, Zekâ mı?

Virtuf-Image Virtuf-Image Virtuf-Image Virtuf-Image
Virtuf-HasTech
Virtuf-HasTech
Virtuf-HasTech
Akıl mı? Zeka mı?

ZEKA

Bir fikri planlama, yaratma, problem çözme, yaratıcılığınızı mantıklı kılma ve kötü durumlarda olumlu sonuçlar verebilme... Zekâ, tamamen zihinle ve beyninizi kullanma yeteneğinizle ilişkilendirilen bir terimdir. Bu oluşumu ödünç alamazsınız. Parmak izi gibi, hiçbir insan zihinsel olarak eşit değildir.

AKIL

Akıl bilgi dağarcığınızı, malumatları, verilerinizi ve deneyiminizi bilgece ve sağduyulu uygulamak demektir. Doğru ile yanlışı, dilek ve ihtiyaçlar arasındaki farkı, kötü ve iyi olanı ayırt etme sanatıdır. Kararlarınız, eylemleriniz, sağduyunuz ve farklı durumdaki düşünceleriniz ne kadar akıllı olduğunuza karar verir. Akıl, kitaplardan veya okullardan öğrendiğimiz bir şey değildir. Bir durum hakkında derinlemesine düşünebilme yeteneğidir.

Bilgi kitaplar aracılığıyla öğrenilebilir ve zaman içerisinde zekâ geliştirilebilir; deneyim ve bilgelik – yani akıl ise – Allah vergisi bir yetenektir; öğrenilebilecek bir şey değildir. Bir çocuk bile olgun bir kişiden daha akıllı olabilir. Zekânın sınırları vardır ama akıl sınırsızdır.